Over ons
'Project Anna'

Project Anna produceert een unieke en integere openluchtvoorstelling over de heksenvervolgingen van 1595 in de Peel. Deze wordt gespeeld op 6 historische buitenlocaties in deze regio. De voorstelling vormt de spil van een aantal nevenprojecten die samen met lokale en regionale samenwerkingspartners worden georganiseerd. Zo koppelt Anna verleden aan actualiteit en brengt verbinding tot stand tussen binnen de gehele gemeenschap. 

De aanleiding

voor 'Project Anna'

De plannen voor Project Anna ontstonden twee jaar geleden. Schrijver Erik Vink had een wens om het verhaal van de heksenvervolgingen in de Peel te vertellen en had hiervoor al eerder een script geschreven voor een grote bezetting. In gesprekken met Marja Berkers ontstond het idee om een nieuw script te maken; kleinschaliger, intiemer en met meer aandacht voor de persoonlijke verhalen van de personages. En dus schreef Erik daarop een nieuw script, terwijl Marja de contacten legde om het stuk op de planken te krijgen. Door de synergie die ontstond met alle gesprekspartners, groeide Project Anna uit tot een bijzonder initiatief dat niet alleen het verleden tot leven brengt, maar ook Eriks diepere boodschap verwoordt: 'de mens is zowel tot goed als kwaad in staat en lijkt vooralsnog weinig te leren van zijn verleden'.

Historie

heksenvervolgingen

In de zestiende en zeventiende eeuw sloeg de angst voor hekserij als een golf van hysterie om zich heen in Europa. In 1595 vond in het Peelland één van de grootste heksenjachten in de Lage Landen plaats. Binnen drie maanden tijd werden 25 vrouwen ter dood gebracht, waarvan 23 op de brandstapel. Het laatste slachtoffer was Anna Ceelen uit Asten. Zij bezweek na martelingen in de toren van het kasteel in Asten. 

In die tijd konden conflicten in dorpen snel ontaarden in beschuldigingen van hekserij. Mislukte oogsten, oorlogsgeweld, epidemieën en religieuze spanningen dreven mensen tot wanhoop. Een verkeerde blik of een bittere opmerking kon genoeg zijn om iemand tot verdachte te maken.

De Heren in de Peelregio zagen hun kans en namen het recht in eigen hand. Geïnspireerd door duistere handboeken als de ‘Heksenhamer’ werd marteling ingezet om bekentenissen af te dwingen. Namen werden genoemd, beschuldigingen stapelden zich op en zo verspreidde de heksenkoorts zich van dorp tot dorp, van Cranendonck, via Leende/Heeze naar Mierlo/Mierlo-Hout, Lierop tot in Asten. Daar werd aan deze onrechtmatige rechtspraak door het hoogste gezag in Brussel en dankzij invloed van de kerk een eind gemaakt. De Astense beschuldigden kwamen vrij maar voor Anna Ceelen kwam de redding te laat.

Project Anna

zoekt verbinding

Project Anna werkt hecht samen met een breed netwerk van lokale organisaties, zoals gemeenten, lokale VVV's, museum Klok en Peel, de organisatie van een regionale kunst-fietsroute die ontwikkeld wordt rondom de heksenvervolgingen, Anna Ceelen Huis en bewoners/beheerders van zes historische speellocaties in de dorpen waar de vervolgingen hebben plaatsgehad. We willen jong en oud betrekken en koppelen onze nevenprojecten bij middelbare scholen met woonzorgcentra en de senioren binnen onze gemeenschap. Zo exposeerden leerlingen van het Varendonck college Someren in mei 2025 kunst die zij binnen Beeldende vorming rondom dit thema maakten, in Woonzorgcentrum Sonnenhoven. Ook gaven we gratis kaartjes aan lokale KBO-leden voor onze try-outs in juni 2025. Naast dit kunstproject, werken we ook samen met docenten van het Varendonck College Someren aan twee andere lesprojecten voor 3e jaars leerlingen en hebben daar afgelopen schooljaar 120 leerlingen mee bereikt.